Fotografering för kommersiella bruk

Fotografering är någonting som verkligen också kan användas i kommersiella områden och gör så också. Här nedan kommer några exempel på hur detta kan användas.

⦁ Som pressfoto
⦁ Reklamfoto, detta innebär att man tar ett foto som sedan ska illustrera en produkt eller en tjänst och detta används oftast av en slags reklambyrå.
⦁ Mode och Modellfotografering, detta handlar antingen om kläderna eller produkten som modellen har på sig eller använder men kan också handla om modellen själv som i till exempel nakenfotografering.
⦁ Stillebenfotografering, detta är något som föreställer döda ting eller vardagliga ting.
⦁ Illustrationsbilder, dessa bilder är ofta framtagna av ett förlag eller en redaktion och ska oftast illustrera någon form av historia eller en idé som ska hamna i en bok, tidning eller tidskrift.
⦁ Bildjournalistik, detta är snarligt illustrationsbilder, men detta kan mer dras åt event så som sportevenemang eller någon slags nyhetshändelse.
⦁ Porträtt eller Bröllopsfoto, detta är något som tas av en eller flera personer som sedan säljs vidare till den eller dessa personer.
⦁ Konstfotografi, dessa foton tas oftast av någon form av vision som en person har och som sedan säljs till den samma efter reproducering.
⦁ Landskap och Flygfotografering, dessa foton tas ofta för att säljas vidare som vykort eller liknande.
⦁ Sedan finns det givetvis andra former av fotografering som till exempel arkitekturfotografering, naturfotografering, makrofotografering och matfotografering.

En bild säger mer än tusen ord säger ett ordspråk och det bevisas verkligen utav marknaden för fotografering, hur bred den är och hur många som på något sätt använder sig utav den.

Svartvit fotografering

De första decennierna i fotograferingens historia var svartvita eller i gråskala om man ska vara korrekt. På den tiden kunde inte filmen återge några färger. Men även efter att tillgängligheten av färgfilm kom så dominerade ändå de svartvita fotografierna marknaden, mycket tack vare att det var väldigt mycket billigare att producera och även att utrustningen var billigare, under senare delen av 1900 talet så har dock färgfoto tagit över marknaden.
Det finns idag speciella kameror för att ta fotografier som är svartvita men även vissa fullfärgsfoton som är digitala kan bearbetas med olika tekniker för att förvandla fotot till ett svartvitt sådant. Den förekommer även en speciell film för svartvita fotografier.
Dessutom används inte allt svart som kontrastfärg till den vita utan även något som heter sepia som är en brunaktig färg.

Scroll To Top